
I've just finished reading the book "The Edible Schoolyard" and got so excited to know how farming, harvesting and cooking can integrate to school cariculum. Alice Waters, the founder of Chez Panisse Foundation, started this Edible schoolyrad project. In the book, she said she studied Montessori and had an experience of working in the Montessori school! How cool!
I feel Montessori idea and farm environement can create multiple effect. Growing vegetables, taking care of them, cooking and eating them can teach children so many things including how plants grow, natural cycle and seasonality, varieties of colours in nature, positive interaction with adults and other children...etc.
「食育菜園」(センターフォーエコリテラシー著、ぺブルスタジオ訳)にはアメリカ、カリフォルニア州のマーティン・ルーサー・キングJr.中学校での「エディブルスクールヤード(食べられる校庭)」作りプロジェクトの様子が記されています。子供たちが自然を敬い、心から食を味わい、エコロジーを学べる学校。農業と教育がどのように融合し、一つのカリキュラムとなっていくことができるか、また食育を通して子供、教師、地域が変わっていく様子が書かれていてとても興味深かったです。 この「エディブルスクールヤード」プロジェクトをを始めるきっかけを与えたのは、シェ・パニーズ財団を立ち上げたAlice Watersさん。かつてモンテッソーリ学校で働いていた経験のある彼女の考え方には、共鳴できる部分がたくさんありました。また今後の農場でのモンテッソーリ活動を考えるにあたって、大きなインスピレーションをもらえました。農業、食育に興味のあるすべての方にお薦めできる素晴らしい本だと思います。
Here is some information about what the Edible Schoolyard is.
The Edible Schoolyard (ESY) consists of a thriving one-acre organic garden and kitchen classroom at Martin Luther King, Jr. Middle School, a public school for grades 6, 7, and 8, in Berkeley, California.
Each student at King Middle School participates in the Edible Schoolyard. Garden classes introduce them to the origins of food, plant life cycles, community values, and the pleasures of work, while kitchen classes allow them to prepare and eat delicious, nutritious, seasonal dishes made from produce they have grown in the garden.
Fall 2008 marked the opening of the Dining Commons, a new lunchroom for King School. Designed to engage students, the Dining Commons features on-site composting and recycling stations and real tableware. The Dining Commons presents myriad opportunities to connect garden, kitchen, classroom, and lunchroom experiences.
Mission & Goals
The mission of the Edible Schoolyard is to create and sustain an organic garden and landscape that is wholly integrated into the school’s curriculum, culture, and food program.
ESY involves students in all aspects of farming the garden and preparing, serving, and eating food as a means of awakening their senses and encouraging awareness and appreciation of the transformative values of nourishment, community, and stewardship of the land.
Guiding Principles
The following principles guide the Edible Schoolyard program.
Participatory: Classes in the kitchen and garden model sustainable practices and engage children in hands-on lessons that connect food, health, and the environment.
Integrated: The program is linked to the academic curriculum through math, science, and the humanities.
Shared: ESY creates opportunities for children to share a family-style meal together with teachers and adult volunteers.
Delicious: ESY serves food that is local, organic, and seasonal.
Beautiful: Our program is designed to inspire personal and social responsibility, and to serve as a model for other schools.
Here is the video about this book. Thank you Gen for introducing this wonderful book to me!
Chez Panisse Foundation:
http://www.chezpanissefoundation.org/home
The Edible Schoolyard:
http://www.edibleschoolyard.org/
本文より
ソクラテス以後の教育者たちが認識してきたとおり、教育の目指すところは、たくさんの学問を修めることではなく、自分自身を修めることです。自分に対する責任と、私達の住むこの地球への責任は一体で切り離すことはできません。このことの本質を教える手段として、食を中心に据えた学習カリキュラムに勝る方法を私は知りません。畑から、キッチンから、食卓から学ぶことは、お互いや生きとし生けるものに対する共感や、思いやりであり、また忍耐と自律心です。こうした教えを授けるカリキュラムは、未来の方向を子供たちに指示し、生きる希望を与えることができます。
畑を耕し、収穫し、とれたものを料理し、食卓に並べ、共に味わう。そして残ったものは再びたい肥として土へ還す。これらはまさに生命の基本をなす、生活の営みそのものであるはずです。しかし、そうした基本の教えは、騒々しいメディアや大量消費の油断ならない誘惑によってすっかりかき消されてしまいます。
子供たちはいまや、物を買うことが満たされる道であると説く「消費型ポップカルチャーの猛攻」にさらされています。それに対し、「エディブルスクールヤード」はポップカルチャーを根底から覆すものです。それは、ほんとうのもの、真なるもの、価値の変わらないもの、お金では買えない、健全で、健康的で、持続可能な生活を送る上で一番大切なものの価値を深く理解することこそが、心から満たされることであると教えます。子供たちは学校でのガーデン作業、料理、食事を通して環境や栄養を学び、倫理的な生活を送る術を自然に身につけていきます。
「エディブルスクールヤード」「シェ・パニーズ財団」のホームページは下記です。
Chez Panisse Foundation:
http://www.chezpanissefoundation.org/home
The Edible Schoolyard:
http://www.edibleschoolyard.org/
2 件のコメント:
I'm so glad you found this book Yasuyo. That program has been a huge inspiration to me at school. You can really teach everything through food and it's life cycle. Great post. Much love, S.
Thank you, Susanne! I had a meeting with architect team yesterday about building Montessori classroom in the farm, and I was so enthusiastic to talk about cooking facilities:-)
By the way, Happy Birthday!!!! Love, Yasuyo
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