2010年6月21日月曜日

The season of Shiso (Perilla)
















In our garden, Shiso is growing well. In Japan, Shiso leaves are said to be rich in iron and calcium and used for seasoning, coloring, pickling and garnishing. Last week, I learned how to make Shiso juice from a friend of mine, so I tried her recipe today.

庭のシソの葉が元気に育っています。先週、シソジュースの作り方を友人から教えてもらったので、今日は1人で挑戦してみました。















Ingredients:
-300g of red perilla leaves
-1L of water
-300g of sugar
-100cc of rice vinegar
1) Take off leaves from the stem and wash them with water.

材料:シソの葉300g、水1l、砂糖300g、米酢100cc
シソの葉は茎からとります。















2)Boil water and put all the leaves in.
3)Boil for 5-10minutes until Shiso leaves turn green.
4)Take out the leaves and add vinegar and sugar.
It was interesting to see the color of the juice changing when I added some vinegar!

お湯にシソの葉を投入して5-10分。色が出切ったら、シソの葉を取り出し、お酢と砂糖を加えて出来上がりです。
















Now as you see, it's a beautiful red purple! I like to drink it with soda water. It's such a summer taste for me! :-)

お酢を入れると一気に色が鮮やかな紫になります!何度作っても「わ~」と嬉しくなる瞬間です。氷を入れて、炭酸水で割って飲むのが我が家のお気に入り。夏を感じずにはいられない味です。

1 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

我が家でも母が作ってくれた紫蘇ジュースをゲロルで割って毎朝飲んでますよ〜♪
さらにレモンを絞ると美味しいよね^^
トマトはシーズンが終わってしまったのね。
もう一度収穫のお手伝いに行きたいと思ってたのに、残念。
また涼しくなったら遊びにいくね!
アボガドの種を持って♪
MAKI